Website Jacques Bazen

Gettysburg National Park
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Gettysburg National Park, juli 2002 

Gettysburg, Pennsylvania is een dorp van zo'n 7000 inwoners. Nogal onbetekenend plaatsje zou je zeggen, ware het niet dat hier de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog zich heeft afgespeeld. Tegenwoordig is het gebied van de veldslag omgetoverd tot Nationaal Militair Historisch Park. Het landschap ziet er nog net zo uit als in de tijd van de veldslag, 1863. Oude hekwerken en percelen zijn precies zo gelaten zoals ze in de negentiende eeuw eruit zagen.

gettysburg_hek.jpg

Vroeger, beeld van de veldslag
gettysburg_vroeger.jpg
beeld komt uit de film Gettysburg (zie onder)

 
In het park staan op verschillende plaatsen nog oude kanonnen. De kanonnen hier op de foto komen van de stellingen van de Zuidelijken.

gettysburg_oudkanon.jpg

gettysburg_oudkanon1.jpg

gettysburg_monument.jpg

gettysburg_vroeger1.jpg

 
 
 
De bevelhebber van de Zuidelijke troepen was generaal Robert E. Lee. Hij was een briljante militair. Zonder hem had het Zuiden geen schijn van kans gehad om zelfs ook maar zo ver te komen in de oorlog. Sowieso had het agrarische Zuiden van de VS geen schijn van kans tegen het ge´ndustrialiseerde Noorden. In het park bij Gettysburg staat een enorm monument van generaal Lee.

gettysburg_lee_plaq.jpg

gettysburg_lee.jpg

gettysburg_lee_close.jpg

De grootste en bloedigste aanval tijdens de drie dagen durende veldslag was de zogenaamde "Pickett's Charge". Die aanval was gericht op de troepen die gelegerd waren op de heuvel die op de foto hieronder staat. De Zuidelijke aanval werd hier afgeslagen en dat was eigenlijk het einde van de veldslag. Volgens sommigen zelfs het begin van het einde voor het Zuiden. Maar dat vind ik persoonlijk wel wat veel gezegd. Het Zuiden had toch nooit kunnen winnen.

gettysburg_cemetary_ridge.jpg

gettysburg_vroeger2.jpg

gettysburg_vroeger3.jpg

Bezoek aan Gettysburg, juli 2002