Website Jacques Bazen

Ottawa
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Ottawa, juli 2002

Volgens de statistieken is Ottawa, na Oelaanbataar in Mongolië, de koudste hoofdstad ter wereld. De Canadezen zijn daar trouwens trots op. Van die kou was tijdens mijn bezoek in juli 2002 niets te merken. Het was zo heet dat zelfs werd geadviseerd om niet te lang buiten te zijn. De temperatuur liep op tot over de 35 graden. Dat is voor Nederlanders, in ieder geval ik, bijna een ondraaglijke temperatuur. Maar goed, Ottawa is een bijzonder interessante stad. De koloniale gebouwen hebben wel iets weg van Londen. Vooral de indrukwekkende parlementsgebouwen.

Parlement met de Freedom tower
parlement_freedom_tower.jpg

Zij aanzicht
parlament_side.jpg

Voor de Freedom tower staat een monument met een eeuwige vlam. Ik ben vergeten waarom dat ding daar is. Misschien is het een oorlogsmonument, net zoals de eeuwige vlam op het graf van de onbekende soldaat in Parijs. Wat verder opvalt is de schitterende neo-gotische bibliotheek, uit de tijd van queen Victoria van Engeland. Victoria is, in brons weliswaar, nog steeds aanwezig in Ottawa.

Queen Victoria
queen_victoria.jpg

Bibliotheek parlementsgebouw
parlament_library.jpg

Eeuwige vlam
eternal_flame.jpg

Eén van de grootste toeristen attracties van Ottawa is de wisseling van de wacht. Net zoals in Londen is het een nogal opgepompte show, maar toch leuk om eens te zien. Het duurt een half uur, inclusief allerlei muziek en oefeningen, om de sleutel van de ene wacht aan de andere te geven. Oei, oei, je zou maar met zo'n uniform en zo'n berenmuts moeten lopen in 35 graden. Een hele prestatie. De soldaten droegen vroeger zo'n muts om groter en intimiderender te lijken, tijdens veldslagen.

change_guards1.jpg

change_guards2.jpg

change_guards3.jpg

Achter de heuvel waarop de parlementsgebouwen staan, ligt de Ontario rivier. Deze rivier is gelijk ook de grens tussen het engelstalige Ontario en het franstalige Quebec. Aan de overkant van de rivier ligt de stad Hull. Heel bijzonder, als je één van de vele bruggen overgaat, ben je meteen in franstalig gebied.

Ontario rivier
ottawa_river.jpg

Hull, Quebec
hull_quebec.jpg

Vanuit Hull, Quebec
parliament_hill.jpg

Vlak naast de parlementsgebouwen ligt het Rideau kanaal. Een vaarweg, die ooit eens is aangelegd om ervoor te zorgen dat schepen veilig konden varen, zonder blootgesteld te worden aan de kanonnen van de Amerikanen aan de overkant van de St. Lawrence rivier. Het Rideau kanaal wordt tegenwoordig veel gebruikt voor watersport. Er zijn in het hele traject, voor zover ik me kan herrinneren tenminste, zo'n 80 sluizen. Dus voor je daar doorheen bent...

Sluizen in Rideau kanaal
rideau_canal_locks.jpg

idem
rideau_canal_locks_above.jpg

Ottawa is een stad die zonder meer waard is om te bezoeken. De stad schijnt in de winter, als alles ondergesneeuwd is, helemaal schitterend te zijn. Maar dat heb ik tot op heden niet mogen meemaken. (Let wel: het is er dan 30 graden onder nul. Ook geen pretje.)

ottawa_street.jpg

Bezoek aan Ottawa, juli 2002