Website Jacques Bazen

Piatra Neamt/Karácsonkõ/Kreuzburg an der Bistritz


Menu

Bezoek aan Piatra Neamt, 1 augustus 2010


Piatra Neamt is een stad in Roemenië, in het noordoostelijke landsdeel(Roemeens)-Moldavië. De stad heeft bijna 90.000 inwoners en is gelegen in een vallei aan de Bistritz rivier. Het meest opvallende bouwsel in de stad is een kabelbaan, die vanaf het treinstation vertrekt, naar ski-pistes boven de stad. Skiën in Augustus was uiteraard niet aan de orde. Piatra Neamt heeft verder nog een vrij aardig centrum met een aantal erg oude gebouwen, die terug gaan tot de legendarische Stefan cel Mare (Stefan de Grote), naar wie ook een toren is genoemd.
Het enige vreemde van Piatra Neamt is de naam van de stad. Piatra betekent rots in het Roemeens en ik vermoed dat Neamt een woord van Slavische oorprong is en van Niemtsie (Duits) komt. Alleen er hebben nooit echt dermete grote concentraties Duitsers gewoond dat het die naam zou rechtvaardigen. De Hongaarse naam is weer compleet anders en ook een beetje vreemd: Karácson betekent namelijk kerst. De Duitse naam van Kreuzburg an der Bistritz is in ieder geval nog enigszins logisch, hoewel ik moet toegeven geen enkel spoor van een kasteel te hebben gezien, maar dat kan aan mij liggen.
Hoe het ook zij, Piatra Neamt is geen slechte plek om eens rond te wandelen. Het is een stad waar op het terras een halve liter bier evenveel kost als een halve liter mineraalwater.

Het zogenaamde Jeugdtheater van Piatra Neamt

 

Park in het centrum

 

 

 

Plein met de Johannes de Doperkerk

 

Johannes de Doperkerk en de Stefan cel Mare toren

 

 

Museum voor oudheden

 

Kunstmuseum

 

 

 

 

 

 

 

Station van Piatra Neamt

 

Theater

 

Menukaart in Piatra Neamt: Bier net zo duur als mineraalwater