Website Jacques Bazen

Wenen/Wien


Menu

Bezoek aan Wenen, 22 mei 2011


Waar moet je beginnen als je iets zinnigs over Wenen wilt schrijven? Het is een bijzondere stad met een bijzondere geschiedenis. Vandaag de dag is Wenen de hoofstad van Oostenrijk, maar de geschiedenis van de stad gaat in ieder geval terug tot in de Romeinse tijd. De Romeinen bouwden er een fort met de naam Vindobona, om de noordgrens van het Rijk, de Donau te beschermen.
De meeste bekendheid heeft Wenen gekregen als zetel van de Habsburgse monarchie en later als hoofdstad van het Oostenrijkse keizerrijk. De gebouwen in het centrum van Wenen weerspiegelen nog steeds die glorietijd van de stad. Nog steeds in Wenen als hoofdstad van Oostenrijk geen onbelangrijke stad in Europa, maar het heeft toch niet meer die status als wereldstad en cultureel centrum die het eens had. Vandaag de dag is Wenen eigenlijk een beetje erg groot een klein land als Oostenrijk, wat eens te meer de invloed van de geschiedenis op deze voormalige wereldstad laat zien, van een stad die als centrum van een enorm uitgestrekt rijk plotseling zich opeens nog maar binnen de beperkte grenzen van het huidige Oostenrijk bevond.
Dat betekent niet dat het kommer en kwel is in Wenen, misschien wel nergens anders in Europa is men er zo goed in geslaagd om het verleden een plaats te geven en de bezoeker van de stad een gevoel te geven van hoe het was om in de gloriejaren van de 18e en 19e eeuw te leven.

Archeologische opgravingen tot aan de Romeinse tijd toe op het Michaelerplatz

  Wenen ligt aan de Donau, dat wil zeggen de binnenstad ligt aan een zuidelijke Donau-arm van de stad, die als het ware dwars door de stad heensnijdt.

  De Donau is niet de enige rivier door Wenen, hoewel zeer velen als eerste associatie bij "stad aan de Donau" Wenen zullen hebben, is de naam van de stad afgeleid van een andere rivier, die ook door de stad stroomt, namelijk de rivier de Wien. Deze rivier stroomt dwars door de stad en mondt hier uit in de Donau.

De rivier de Wien, sterk gekanaliseerd in de stad

  Heel bekend is Wenen door de vele paleizen, zoals hiervoor al geschreven, uit de glorietijd van de Habsburgse dynastie. Hieronder een aantal foto's van het Hofburg paleis en het park eromheen.

Hofburg paleis, de winterresidentie van de Habsburgers

 

 

Koepel in de poort van de Hofburg

 

 

De tuin van paleis de Hofburg

 

 

 

De Weense opera

 

Het stadhuis van Wenen

 

Stadspark in Wenen

 

Enkele van de vele standbeelden en monumenten in de stad

  In de binnenstad van Wenen staan ook veel kerken, de meest imposante van die is de Stephansdom, de Rooms-Katholieke kathedraal. Het begin van deze kerk dateert van 1137, maar door de eeuwen heen is die herhaaldelijk uitgebreid en verfraaid. Toen ik in Wenen was, werd de Stephansdom net gerenoveerd en stond daarom vol in de stijgers.

De toren van de Stephansdom

 

Stephansdom

 

Dominicaner kerk

 

De oudste kerk van Wenen, de St. Ruprechtskerk

 

 

 

De Karlskirche in Wenen

  Het centrale plein van Wenen is de Stephansplatz, waaraan zoals de naam al doet vermoeden, ook de Stephansdom is gelegen.

 

 

 

 

Straatbeeld in de binnenstad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzicht op de Donaustad