Website Jacques Bazen

Sveti Naum klooster


Menu

Bezoek aan Sveti Naum, 13 juli 2010


Sveti Naum, in het Nederlands St. Naum, is een klooster op een rots bij het Ohrid-meer in Macedoniƫ. Over smaak valt niet te twisten, maar voor mij is het een van de mooiste plekken in Europa.
Het klooster is al ruim voor het jaar 1000AD gesticht en heeft sinds die tijd ononderbroken als klooster gefunctioneerd. In de kloosterkerk is St. Naum, de man naar wie dit klooster genoemd is begraven. St. Naum was een taalwetenschapper die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het Cyrillische alfabet, wat vandaag de dag nog in Macedoniƫ en bijvoorbeeld ook Rusland gebruikt wordt. Het werk van St. Naum stond vooral in het teken van het ontwikkelen van het nieuwe schrift om daarmee de Bijbel te kunnen vertalen in de Slavische taal.
Naast het klooster liggen ook de bronnen van het Ohrid meer, deze worden beschermd als onderdeel van het Galicica Nationaal Park. Het water wordt door middel van ondergrondse gangen in het poreuze gesteente aangevoerd vanuit het hoger gelegen Prespameer. Dit karst verschijnsel is op zich niet uniek, het is op vele plaatsen in de Balkan aanwezig, maar de schaal ervan is op deze plaats wel bijzonder groot.

Het Ohrid meer, gezien vanuit het Sveti Naum klooster

Toegangspoort

Ingang

Kloosterkerk

Er lopen diverse pauwen in het klooster

Uitzicht op het meer van Ohrid

Er is ook een haventje: Met rondvaartboot uit Ohrid

De bronnen van het meer Ohrid

De bronnen zijn onderdeel van het Nationaal Park Galicica

Uitroom van de bronnen in het meer Ohrid

Souvenirmarkt bij Sveti Naum