Website Jacques Bazen

Hortobágy


Menu

Bezoek aan Hortobágy, Juli 2010


Hortobágy is een dorp in het oosten van Hongarije, niet ver van Debrecen. Het is maar een klein dorp, ik denk niet dat er meer dan 2000 mensen wonen, maar toch is het een plaats die veel toeristen trekt. Dat komt omdat Hortobágy midden in het gelijknamige Nationaal Park Hortobágy ligt. Dit Nationale Park staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, vanwege de bijzondere herderscultuur in dit deel van Hongarije. In het dorp worden diverse keren cowboy-achtige voorstellingen gegeven, waarin herders hun kunsten met dieren vertonen. Daarnaast is er nog een oude ambachten werkplaats en markt, waar ambachtslieden diverse dingen "klaar terwijl u wacht" kunnen produceren.
Het dorp Hortobágy ligt aan de rivier de Hortobágy, en over die rivier is in de negentiende eeuw een bijzondere stenen brug met negen bogen gebouwd. De brug is het symbool geworden van het dorp en het Nationaal Park.
En tenslotte is er nog de dierentuin van het Nationaal Park, waar alle steppedieren te zien zijn, met natuurlijk het witte Hongaarse Stepperund als belangrijkste aandachttrekker.

De Hortobágy rivier

 

 

 

Het dorp Hortobágy

 

 

 

Kerk

Naast de oude stenen brug staat het museum van de herderscultuur van Hortobágy. De herders van de diverse dieren hadden allemaal hun eigen stijl van kleden. Er waren zogenaamde paardenherders, koeienherders, schaapherders en varkenshoeders, elk met hun eigen klederdracht.

 

Dracht van de koeienherders

 

Paardenherder

Schaapherder

 

Markt

 

 

 

 

Diverse ambachtelijke workshops

 

 

Dierenpark van Hortobágy

 

Pelikanen

 

 

Wolf

 

 

 

De beroemde witte Hongaarse longhorn runderen