Website Jacques Bazen

Carcassonne


Menu

Bezoek aan Carcassonne, 19 november 2010


Carcassonne is een stadje in het zuiden van Frankrijk, met misschien wel de best bewaarde stadsomwalling van Europa rondom de oude stad die op een heuvel is gelegen. Daarnaast is er nog een zogenaamde benedenstad, die ook al redelijk historisch is. In de oude stad vond ik de melding dat de oude vesting Carcassonne terug gaat tot het Romeinse stadje Carcasum. In de geschiedenis is de stad beroemd geworden tijdens de Middeleeuwse episode van de Katharen. De Katharen waren een sekte en hadden Carcassonne in handen en werden uiteindelijk verslagen tijdens een van de kruistochten tegen hen, uitgevoerd op last van de paus.
Heden ten dage is de vesting Carcassonne nog in zo goede staat dat ik me bijna even in de Middeleeuwen waande toen ik de poort doorliep. Jammer dat het in November al zo vroeg donker wordt...en dat het zo'n verschrikkelijk grijze dag was. Maar goed, aan de andere kant scheelt het ook weer in de drukte. Ik ben er 's zomers nooit geweest, maar kan me zo levendig voorstellen dat je over de hoofden van de toeristen kunt lopen.

De oude ommuurde stad Carcassonne en de rivier de Aude

Het nieuwere gedeelte van Carcassonne heet toepasselijk de benedenstad en ligt in de vallei van de rivier de Aude en ook het beroemde Zuid Franse "Canal du Midi" stroomt dwars door de stad heen. De benedenstad heeft een duidelijk gepland schaakbordpatroon van straten. Hier zitten ook de meeste winkels en de meeste bedrijvigheid. De oude vestingstad is wat dat betreft veel moeilijker te bereiken.

 

 

 

Kathedraal Saint Michel in de benedenstad van Carcassonne

 

Interieur van de Kathedraal

 

Stukken van de oude stadsmuur van de benedenstad van Carcassonne

 

 

Het station van Carcassonne

 

Het Canal du Midi

 

 

 

 

 

 

 

In tegenstelling tot de benedenstad, ligt de oude stad op een heuvel. Zoals hierboven al vermeld, zijn de Romeinen begonnen met de fortificaties op deze plek. Lange tijd gold de vesting als onneembaar, en dat was handig, gezien de ligging aan de grens tussen Frankrijk en Arragon (een van de koninkrijken die ten grondslag lagen aan Spanje). De enorme muren en torens zijn zelfs vandaag nog imposant.

 

 

 

 

 

 

Toegangspoort met ophaalbrug naar de oude stad

 

 

In de oude ommuurde binnenstad is er ook nog een kasteel aanwezig, een soort van centraal commandocentrum en de woonplaats van de burggraven van het geslacht Trencavel. Het kasteel zelf was gesloten toen ik de stad bezocht.

Het kasteel in de oude stad

 

 

 

 

 

 

St. Nazaire basiliek

 

 

 

 

De rivier de Aude