Website Jacques Bazen

Tecklenburg


Menu

Bezoek aan Tecklenburg, 29 januari 2011


Tecklenburg is een van mijn favoriete plaatsen in Duitsland. Het ligt midden in het Teutoburgerwoud en is een fantastische plek om te wandelen en te genieten van de oude vakwerkhuizen en de bijzondere historische atmosfeer. Ook heel interessant is de burchtruïne bovenop het hoogste punt van de stad. Hier worden nu tegenwoordig, in de zomer, openluchtspelen gehouden. En tenslotte is er nog de oude stadspoort, de Legge, waar vroeger het linnen werd gekeurd voordat het een kwaliteitszegel kreeg.
Tecklenburg is het meest noordelijk gelegen "bergstadje" van Duitsland, met haarspeldbochten in de weg er naartoe en kronkelende straatjes met redelijk wat reliëf in de oude binnenstad. Geen wonder dat deze plaats in de Middeleeuwen zeer strategisch gelegen was.

 

 

Kerk van Tecklenburg

 

 

 

Het marktplein van Tecklenburg

 

De Legge poort

 

 

 

 

 

De burchtruïne van Tecklenburg

Tot enige verbazing zag ik bij het poortgebouw van de Tecklenburgse burchtruïne een straatnaambord staan dat er qua stijl verdacht Nederlands uitzag. De Dr. Wierstraat stond erop geschreven. Als halve geschiedkundige barbaar had ik nog nooit van dr. Wier gehoord, maar na enig zoekwerk vond ik dat hij een Nederlandse arts in de zestiende eeuw was die de laatste jaren van zijn leven in Tecklenburg gewerkt had en daar ook overleden is. Hij was de eerste die in Duitsland zich uitsprak tegen de heksenvervolging en ook een duidelijk beeld had dat mensen die stemmen hoorden of anderszins dingen zagen, dit aan geestelijke stoornissen te wijten was en niet aan allerlei dingen die door de duivel werden ingefluisterd.

Poortgebouw van de Tecklenburger burcht

 

Ter ere van Dr. Wier is er een uitkijktoren gebouwd, de Wiertoren

 

De burchtruïne wordt nu gebruikt als openluchttheater