Website Jacques Bazen

Lingen (Ems)


Menu

Bezoek aan Lingen, 2 januari 2011


Lingen is een bijzonder stadje, gelegen in het Emsland, in het noorden van Duitsland, dichtbij de Nederlandse grens. De rivier de Eems (of hier in het Duits Ems) stroomt door de stad heen.
Lingen heeft op dit moment, in ieder geval tot de Duitse Atomausstieg, niet één, maar zelfs twee kerncentrales binnen de stadsgrenzen. Er wordt ook een en ander gedaan aan het produceren van nucleaire brandstofstaven. De stad heeft daarom best een aardige hoeveelheid high-tech industrie.
De geschiedenis van Lingen gaat heel ver terug, tot diep in de Middeleeuwen. Ook toen al lag de stad aan de rivier bij een oversteekplaats erg strategisch. Lingen was toen een bekende handelsstad en de hoofdstad van het graafschap Lingen. In de tachtigjarige oorlog en daarna heeft Lingen als een soort van exclave bij Nederland gehoord, als privébezit van de Oranjes, tot het in 1702 overging in Pruisische handen. Dat Lingen in het verleden belangrijker is geweest dan nu is in het centrum nog goed terug te zien. Ooit bezat de stad zelfs een universiteit, maar daarvan is nu nog slechts een plein met een aantal historische gebouwen over.

De markt van Lingen, met stadhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lingen kreeg in 1697 op bevel van koning-stadhouder Willem III een universiteit. De gebouwen ervan zijn ook nu nog aanwezig in de binnenstad. Tegenwoordig wordt het complex gerund door de Hochschule Osnabrück, die hier een nevenvestiging heeft.

Kerk op het Universiteitsplein in Lingen

 

Gebouwen van de voormalige Lingense universiteit