Website Jacques Bazen

Emlichheim/Emmelkamp


Menu

Bezoek aan Emlichheim, 3 juni 2011


Emlichheim is een dorp in de Graafschap Bentheim in Duitsland, gelegen in een soort van inkeping in Nederland, tussen Twente en Drente. Het gebied rond Emlichheim wordt dan ook aan drie kanten door Nederland omgeven.
Het dorp heeft een zogenaamde "heim" naam, plaatsen die eindigen op heim of hem zijn bijna altijd in de tijd van Karel de Grote ontstaan. Waarschijnlijk zal dat bij Emlichheim ook zo zijn en is het plaatsje dus al vele eeuwen oud. In het gebied waar Emlichheim ligt en dus ook in het dorp zelf werd in het verleden, waarschijnlijk omdat het aan zoveel kanten door Nederland omsloten werd, veel Nedersaksisch en/of Nederlands gesproken.
Emlichheim is gelegen aan de Vecht, een klein maar wel erg mooi riviertje, wat hier de grens met Nederland passeert om via Hardenberg en Ommen uiteindelijk via het Zwarte Water in het IJsselmeer uit te monden. Als je wandelt aan de noordkant van het gebied rond Emlichheim vallen de vele oliepompen op. Er komt heel wat olie voor in het gebied, en de winning ervan gebeurt zowel in Emlichheim als in het net over de grens gelegen Schoonebeek.

Monument en bibliotheek in Emlichheim

 

 

De hervormde kerk van Emlichheim

 

 

 

 

 

Monument voor de oliewinning in het gebied

 

De rivier de Vecht

 

Plaatsnaambord, tweetalig